Skip to main content

Problém obchodního cestujícího: hledání optimální trasy

By 16 prosince, 202012 ledna, 2021Mobilní, Řízení lidských zdrojů

Hledání nejkratší, ale nejefektivnější trasy pro doručovatele a mobilní pracovníky je největší výzvou pro logistická centra, sklady a společnosti poskytující služby a dodávky v terénu. Optimalizace trasy je velmi složitá úloha vyžadující matematické algoritmy. Jedním z nich je klasický „Problém obchodního cestujícího“, známý svým jednoduchým popisem a obtížným výpočtovým procesem.

Co je to problém obchodního cestujícího?

Cestující prodejce (v našem případě kurýr, doručovatel, řidič, pracovník terénní služby) musí navštívit několik měst a vrátit se do výchozího bodu. Známe vzdálenost mezi každým městem. Jaká je nejkratší možná trasa pro obchodního cestujícího? Tuto trasu lze vyjádřit v kilometrech, čase potřebném k jejímu dokončení nebo v nákladech. Proto můžeme vyhledat nejkratší, rychlejší nebo nejlevnější trasu. Musíme také předpokládat, že vzdálenost mezi kterýmikoli dvěma městy není delší než délka kterékoli ze silnic spojujících tato města, která vede přes různá města.

Podívejme se na tento problém na příkladu přepravní logistické společnosti. Každý den plánují dodávky desítkám nebo dokonce stovkám příjemců, což vyžaduje naložení desítek nebo stovek vozidel. Pravidla kombinatoriky nám říkají, že jelikož máme mnoho příjemců a velkou flotilu, existuje více způsobů plánování tras než počet kombinací na ticketu v loterii. Jak mohou manažeři doručovací společnosti čelit skličující výzvě matematiků?

Podpora algoritmů

Až dosud logistici a dispečeři trávili většinu času plánováním tras. Porovnání všech optimálních možností však nebylo možné. Výpočty byly zjednodušené a časově náročné a konečný výsledek pocházející z tabulek aplikace Excel nebyl uspokojivý. Nezbavujte se však těchto tabulek! Doplňte je údaji o úkolech, zaměstnancích a cílech a poté použijte sofistikovanější nástroj. Nástroj, který dokáže vypočítat všechny časy, vzdálenosti a další parametry během několika minut. Tímto nástrojem je GeoTask Planner Portal, aplikace založená na Google Maps pro automatické plánování tras a úkolů. Pokud chcete vytvořit vlastní aplikaci pro správu dodávek, můžete použít Cloud API nabízené s GeoTask Planner.

Proč se vyplatí používat nástroje pro optimalizaci trasy?

Již víme, že i kvalifikovaní odborníci mohou bojovat s plánováním tras mezi mnoha rozptýlenými místy. Proto stojí za to se podívat na výhody používání nástrojů IT pro automatizovanou optimalizaci tras. Nejlepší je to ilustrovat skutečnou analýzou provedenou naším týmem v jednom z logistických center pomocí aplikace GeoTask Planner.

Jaké to je ve skutečnosti?

Výše zmíněné logistické centrum je velká společnost s rozlohou 20 000 m2, která každý den dodává produkty do přibližně 300–400 obchodů. Seznam příjemců závisí na potřebách dodávek, ročním období a dni v týdnu. Analyzovali jsme pětidenní vzorek.

Logistikové z toho centra musí sladit dodávky s konkrétními vozidly a rychle zahájit proces dokončení, aby kamiony mohly zahájit cestu ráno následujícího dne. Načítání se provádí podle LIFO (Last In First Out), první načtená zásilka jde do naposledy navštíveného obchodu a poslední načtená zásilka jde do prvního úložiště. Trasa musí být naplánována podle tohoto pořadí.

Použití aplikace GeoTask Planner výrazně zkrátilo trasu. Níže uvedený diagram ukazuje snížení počtu najetých kilometrů celým vozovým parkem.

Obr. 1. Počet kilometrů u tras se stejnými zastávkami, plánovaných logistikem a optimalizátorem GeoTask Planner na konkrétní den.

Na základě analyzovaného případu vidíme, že GeoTask Planner nám umožňuje zkrátit trasy v průměru o 19 %. Tolik ušetříte pouze na délce trasy.

Obrázek 2. Kolik procent tras naplánovaných optimalizátorem GeoTask Planner je kratších než těch, které plánuje logistik.

Protože aplikace plánuje trasy způsobem, který maximálně využívá nákladový prostor, centrum získalo další výhody optimálního nakládání. To jim umožnilo omezit počet vozidel potřebných k dokončení dodávek v průměru o 1–2 vozidla ve srovnání s plánováním bez optimalizačního nástroje. V tabulce níže je uveden počet obchodů, které čekají na dodání v konkrétní dny, a počet vozidel potřebných k provedení tohoto úkolu, pokud je plánován logistikem, oproti plánovanému GeoTask Planner.

Jaké jsou výhody automatizované optimalizace?

  • Získáte nejlepší trasu z tisíců možností. Plánování tras trvá namísto hodin několik minut, takže logistikové mohou ušetřit až 80 % svého času.
  • Trasy jsou plánovány podle údajů z mapových služeb, jako je délka trasy a doba jízdy. To poskytuje přesné informace pro řidiče.
  • Trasy plánované s optimalizátorem jsou zkráceny až o 20 %.
  • Plánované trasy zohledňují kapacitu vozidla a snižují počet potřebných dodávkových vozů.
  • Automatické plánování doručování šetří až 80 % času dispečera dedikovaného pro plánování.

Zní to zajímavě? Vyzkoušejte GeoTaskPlanner!

Můžete vyzkoušet GeoTask Planner a otestovat si jej zdarma po dobu 2 týdnů. Vyzkoušejte systém a podívejte se, jak automatické plánování tras a plánů zlepší efektivitu vašich operací a kvalitu zákaznických služeb.